Waar ben je naar opzoek?

Generic filters
Exact matches only

Data en privacy gebruikers

 

 

Hoe staan we ervoor na één jaar AVG?

Een jaar geleden begon de officiële handhaving van de wet voor Algemene Verordening Gegevensbescherming, die eigenlijk al sinds 1 januari 2016 bestaat. Bedrijven konden vanaf dat moment makkelijker boetes krijgen voor het slecht beschermen van de data van hun gebruikers, en het zorgde ervoor dat je als burger meer recht krijgt over hoe die gegevens verzameld morgen worden. Het doel van de wet: de privacy van Europeanen beter beschermen.

Maar wat is er nu eigenlijk veranderd? Onder de AVG zijn bedrijven die data verwerken verplicht een aantal maatregelen door te voeren. Zo moeten zij duidelijk op papier zetten wát voor data zij verzamelen, hoe ze die opslaan, wie er toegang toe heeft, en, niet onbelangrijk, waaróm het die data verzamelt. Ook moeten sommige bedrijven een ‘data protection impact assessment’ of DPIA doen, een analyse van de privacy risico’s die bij gegevensopslag horen.

Bij het beheren van het wagenpark wordt veel gebruik gemaakt van gegevens rond de auto’s en hun berijders. De AVG heeft daarom een behoorlijke impact. Wanneer organisaties de AVG wet niet handhaven riskeren zij een boete van maximaal 20 miljoen euro of 4% van de wereldwijde omzet van het afgelopen boekjaar.  Kortom is het goed om te weten welke maatregelen er genomen zijn. Kort gezegd betekent de AVG wet voor u als wagenparkbeheerder dat gebruikers recht hebben om gegevens in te zien, te gebruiken en te verwijderen. Het verplicht elk bedrijf om ten alle tijde inzicht te kunnen geven in de persoonsgegevens die door u verzameld worden én u moet ervoor zorgen dat deze gegevens ook op de juiste manier beveiligd zijn. Het systeem van Vecore bevat alle benodigde rapporten om hier op de juiste manier gevolg aan te geven. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld met één druk op de knop zijn of haar persoonsgegevens inzien. Wanneer een gebruiker het account deactiveert worden na drie maanden de gegevens gepseudenomiseerd. Ook zijn alle gegevens van een gebruiker geëncrypteerd. Dit zorgt ervoor dat bij een diefstal de gegevens niet bruikbaar zijn.

 

Wat kan de gebruiker doen?

In het registratieproces heeft u de gegevens van de gebruiker die het voertuig gaat gebruiken nodig. De gebruiker heeft met de voertuigdeel- en beheertechniek van Vecore een aantal mogelijkheden om haar persoonsgegevens te beveiligen.

  • Bij het uploaden van de rijbewijsfoto heeft een gebruiker de mogelijkheid data onherkenbaar te maken.
  • Een gebruiker kan op aanvraag al zijn gegevens inzien, dit document kan met 1 druk op de knop worden gegenereerd.
  • De gebruiker heeft in de app de mogelijkheid om zijn gegevens in te zien en te wijzigen.
  • De gebruiker heeft inzicht in de uitgebreide en zeer specifieke Privacy Policy, zodat een gebruiker vooraf weet welke persoonsgegevens verwerkt gaan worden.

Wij hebben door een externe partij een gegevensbeschermingseffectbeoordeling (PIA) laten uitvoeren, en alle aanbevelingen verwerkt in het platform. Hiermee is het platform GDPR-compliant. Ook zijn alle gegevens die worden verwerkt, vastgelegd in het verwerkingsregister en goedgekeurd door een gerenommeerd advocatenkantoor.

 

Voordelen voor uw organisatie

Voldoen aan de AVG-wetgeving kost een organisatie veel tijd en moeite. Doordat onze techniek voldoet aan alle eisen van de AVG wet hoeft u zich hier niet druk over te maken. Ook doen we regelmatig controle of alle beschikbare data nog klopt.

Onze techniek heeft een uniek beveiligd verbindingsprotocol tussen de Smartbox die in de auto gemonteerd is en de backend. Al onze gegevens staan op een Nederlandse servers die ook aan de AVG-wetgeving voldoet. Om zeker te weten dat de juiste persoon toegang heeft tot de gegevens maken beheerders gebruik van een two-factor authentication, hiermee kan diefstal worden voorkomen. Alle bewerkingen die aangebracht worden in de portal worden gelogd. Zo kunt u altijd inzien wie en wanneer uw persoonlijke gegevens heeft geraadpleegd.

Wij werken samen met externe partijen voor de exploitatie en ontwikkeling van het platform. We hebben met al deze partijen verwerkersovereenkomsten. Ook zijn alle gegevens die worden verwerkt vastgelegd in het verwerkingsregister en goedgekeurd door een gerenommeerd advocatenkantoor.

 

Hulp nodig?

Het is voor veel wagenparkbeheerders een uitdaging om op de hoogte te blijven in een vakgebied dat sterk verandert. Vecore kan u helpen bij die ontwikkelingen en de uitdaging om concurrerend te blijven in de zakelijke markt. Wij denken graag met u mee. Wilt u op de hoogte blijven van interessante artikelen? Meld u via onderstaande formulier aan voor onze nieuwsbrief.

 

Aanmelden voor de nieuwsbrief?

  • Benieuwd hoe uw mobiliteit slimmer, goedkoper en flexibeler kan? Laat hier uw gegevens achter dan nemen wij zo snel mogelijk contact op!