Vecore maakt effectief en duurzaam autodelen mogelijk
Vecore maakt effectief en duurzaam autodelen mogelijk
Een van de oplossingen voor het dagelijkse fileprobleem is autodelen. Nu staan de meeste auto’s het grootste deel van de dag stil maar als het autodelen echt van de grond komt, kan het autobezit een stuk omlaag. Voordat het zover is moeten er nog wat wel wat hobbels worden genomen. Reinald Bronkhorst is directeur van Vecore, een bedrijf dat autodeelsoftware en hardware heeft ontwikkeld waarmee de autovloot grootschalig kan worden verduurzaamd.
Welke visie heeft Vecore op de transitie van bezit naar delen?
“Wij voorzien dat autodelen een grote toekomst heeft, maar stellen vast dat de reiziger in het Mobility as a Service (MaaS)-verhaal wordt vergeten. Als je in de stad woont is het niet zo’n probleem. Daar is een goed ontsloten vervoersaanbod met heel veel verschillende aanbieders.
Buiten de Randstad is het een heel ander verhaal. Daar is voor de reiziger te weinig aanbod beschikbaar, het biedt ze onvoldoende zekerheid op vervoer en het is te duur.
Tegelijkertijd zijn er 2,6 miljoen autobezitters bereid om hun auto te delen, mits ze er geld mee kunnen verdienen. De huidige initiatieven om autodelen uit te rollen zijn niet gebruiksvriendelijk genoeg, zij kosten de reiziger en de organisatie te veel moeite. Maar wij denken dat autodelen heel goed mogelijk is als je de deelnemende auto’s maar voorziet van de juiste technologie om ze beschikbaar te maken op het moment dat je er één nodig hebt.”
Wat doet Vecore?
“De mens heeft de behoefte om zich altijd en overal te kunnen verplaatsen. Veilig, snel, eenvoudig en goedkoop en liefst steeds duurzamer. Maar dat is niet altijd mogelijk. Er komen steeds meer personenauto’s die zorgen voor meer uitstoot, onveilige verkeerssituaties en meer onkosten. Er heerst vervoersarmoede. Vooral onder ouderen, mindervaliden, vluchtelingen en mensen met een laag inkomen. Dat zorgt voor sociaal isolement, gezondheidsproblemen en beperkte opleidings- en arbeidskansen.
Daarom komen wij met een duurzame mobiliteitsoplossing die bestaat uit efficiënt autodelen en een goede beheertechniek; drives mobility forward. We werken met slimme software, de beste hardware en een gebruiksvriendelijk beheer. Afgestemd op de behoefte en de situatie van de gebruiker, want dan komt iedereen waar hij of zij wil zijn.”
Business case Hengelo
“Hengelo stond voor de grote opgave om haar mobiliteitsbeleid te verduurzamen. Tot voor kort had de gemeente een waaier aan mobiliteitsoplossingen en waren de kosten onduidelijk. Iedereen gebruikt nu elektrische auto’s, e-bikes en stadsfietsen en de mobiliteitskaart van Reisbalans. Hengelo heeft de primeur waarbij een organisatie (brede) mobiliteit inkoopt en er verder geen omkijken meer naar heeft.
Dat kan alleen als je technologie hebt waarmee je dat kunt beheersen. Feitelijk hebben wij hier een interne MaaS-oplossing verzorgd!”
Vecore vernieuwt mobiliteit met slimme digitale techniek
Vecore is 5 jaar geleden begonnen om te onderzoeken wat er moest gebeuren om gebruikers van een tweede auto deze weg te laten doen, door ze een volwaardig alternatief aan te bieden in de vorm van een deelauto met aanvullende faciliteiten. De uitdaging was om een landelijk vervoersaanbod (deelauto, OV, fiets) te creëren waarbij de reiziger in een handomdraai zijn reis van A naar B kan plannen tegen zo laag mogelijke kosten met een zo hoog mogelijke beschikbaarheid.
De technologie die Vecore daarvoor heeft ontwikkeld maakt het mogelijk om 24/7 een auto of fiets toegankelijk te maken zonder fysieke sleuteloverdracht, dus zonder tussenkomst van mensen. Tegelijkertijd zijn alle risico’s en variabelen zoals schade, brandstofinhoud en accuspanning volledig digitaal geborgd.
Duurzaamheid
Bedrijven met een corporate wagenpark kunnen hun duurzaamheidsdoelstellingen realiseren door hun wagenpark te elektrificeren, naar minder auto’s te gaan en de mobiliteit te flexibiliseren. Vecore heeft daarvoor geschikte soft- en hardware ontwikkeld. Medewerkers krijgen in plaats van een leaseauto een mobiliteitsbudget en dat kan Vecore prima faciliteren.
Hardware
De Smartbox is het meest essentiële onderdeel van de mobiliteitsoplossing van Vecore. De belangrijkste vraag bij autodelen is namelijk: wie is er verantwoordelijk voor de staat van het voertuig? Hoe houd je als eigenaar de controle? Het is mogelijk om met behulp van de Smartbox via de beheersoftware zien in welke condities de voertuigen verkeren, of er storingen zijn, hoeveel brandstof er in de tank zit en waar de auto zich op dat moment bevindt.
Software
De beheersoftware van Vecore is het kloppende hart van de mobiliteitsoplossing. Het is de plaats waar alle gegevens samenkomen in de cloud. Met de software kan de klant het wagenpark effectief delen, monitoren en beheren. Via het beheerportal heeft de klant in één oogopslag een overzicht van alle gepseudonimiseerde informatie: aantal gebruikers, reserveringen, voertuigen en locaties, meldingen en live views. Het is ook mogelijk om te meten wat voor ritten er eigenlijk niet nodig waren, en die voortaan te skippen. Zo kun je sturen op efficiency, zodat je met minder auto’s meer gebruikers toegang kan geven tot mobiliteit en dat betekent lagere kosten voor het bedrijf.
Gebruiksvriendelijke app
Bij de app van Vecore staan gebruiksgemak en gebruiksvriendelijkheid voorop. De gebruiker verricht de totale handling via de app, van registratie (zowel zakelijk als privé) tot het reserveren en openen van het voertuig. Zo fungeert de app als vervanger van de autosleutel en is er geen menselijke tussenkomst nodig. Het uitgangspunt is dat een gebruiker altijd binnen 5 minuten op weg is.